viernes, 29 de enero de 2016

maleït mal de cap

MALEÏT MAL DE CAP

Aquell matí s’aixecà amb un mal de cap estrident que no la deixava pensar. Les ordres al seu cervell arribaven amb retard i això ralentitzava els seus moviments. El primer cap a la cuina, a per un cafè amb llet i una d’aquelles meravelles farmacèutiques que miraculosament fan desaparèixer el dolor.
S’esperà uns minuts amb el cap baix, entre els braços, sobre la taula, mentre suportava lentament el sorollet de la cafetera que s’anà convertit en un piulet agut i penetrant.
Aturà el foc i començà aquell petit ritual de cada matí per poder començar el dia amb força i energia, o almenys això es pensava. Res de menjar, la seva fam, dormilega, encara no havia despertat.
Prengué la tassa i, amb la pastilla a la boca, començà a veure’s el cafè amb llet, que tot d’una es convertí en un riu i la pastilla en la seva barca. A partir d’aquí, a la barca li esperava un viatge emocionant fins arribar a Ítaca.
El viatge l’inicià a la boca d’un túnel, l’esòfag. Poc després caigué en un triangle de les bermudes, on una tempesta, l’estómac, uns trons (el pàncrees) i uns llampecs (el fetge) sacsejaren la barca que quedà destrossada. sense pietat.
Un cop arribada la calma, la barca, molt atrotinada, surà a la deriva cap a ponent (l’intestí prim) però un cop  de vent li canvià el sentit cap a llevant (l’intestí gros). I finalment, només una part fragmentada arribà a Ítaca (l’anus), la resta es quedà per sempre més presa de la mar.
Aixecà el cap, i com per art de màgia, tot restà en calma. El seu mal de cap s’havia esfumat.
                        Carolina Ibac
1. Cerca una imatge que s'adigui amb el contingut d'aquest text.
2. Explica el contingut del text.
Es va aixecar pel dematí i va a començar a donar-li mal de cap, tot el renou fins i tot fossi fluix li molestava.
3. Opinió personal.
A jo mai m'ha donat mal de cap i esper que no me doni perquè hi ha a gent que li fa molt de mal que fins i tot no pot surti de ca seva.

stop bullying

  1. Cerca informació sobre el bullying i explica el que és exactament.
Refereix al acos escolar i a tota forma de maltracte físic, verbal o psicológic que es produeix en les escoles, de forma reiterada i a lo llarg del tiemps.

  2. Cerca casos reals de persones que n'hagin patit i els seus sentiments, sensacions, estat anímic, seqüeles...

https://www.youtube.com/watch?v=EVz5vfbB3p4
https://www.youtube.com/watch?v=m0DNWvEGgaA

 3. Què faries si te trobassis davant un cas de bullying? Ho denunciaries? Per què? 

Xerraia amb familiars,o amb el politutor del centre per resoldre el meu cas.
Si que ho denunciaria perquè així xerrarien amb els pares del nens que fan bullying i tot s'aturaria

lunes, 25 de enero de 2016

dia de la pau

   1. Avui és el dia de la pau. Cerca 6 imatges que per a tu representin pau.


 
 
 













   2. Cerca informació sobre el dia de la pau, el que significa i per què existeix.
Es practica a escoles de tot el món, el dia 30 de gener. Als països amb calendaris escolars propis de l'hemisferi sud, pot commemorar-se el 30 de març i dies immediats. El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: "Amor universal. L'Amor universal és millor que l'egoisme.
3. Un moment del dia que respiris pau. L'expliques.
Respir pau quan me'n vaig a fer fúting i escolt musica, es quan realment m'oblid dels problemes.

    4. Què en penses sobre la guerra? És necessari que n'hi hagi? Justifica la teva resposta.   

A jo no m'agrada gens la guerra perquè les coses es poden ressolden-se xerrant,fins i tot acaba morint gent per baralles absurdes.

dona d'aigua

DONA D'AIGUA


Es pentinava, 
entre grans parets rocoses,
la seva llarga cabellera, 
cantant, 
i respirava l'oxigen de la nit.

Havia sortit,
a la superfície,
per sentir la suavitat de l'aire 
i admirar els raigs de la lluna
(que contemplava).

Era una dona d'aigua, 
de fum,
amb bellesa temptadora:
si t'atrapava la seva mirada
et converties en una pedra.

El seu regne eren les profunditats 
de les aigües vidrioses
que brollaven de les fonts ufanes
(gran espectacle aquàtic).

La seva bellesa era un parany,
de fet, 
tota bellesa ho pot ser. 

Les pedres que trobeu vora 
estanys, 
llacs
o salts d'aigua,
són temptacions de qui no va poder 
resistir-se a l'encanteri 
d'una sinuosa dona d'aigua,
de fum.

Antònia Lladonet

1. Cerca informació sobre les dones d'aigua.
  Són éssers de la mitologia catalana, figures femenines que habiten en indrets com estanys,torrents,salts d'aigua,fonts boscanes,grogs,deus i  grutes humitoses amb degotalls de pedra, on hi ha corrents d'aigües i llacs de cristall subterranis.
2. Penja una llegenda sobre les dones d'aigua.
Hi ha una història que conta que dos amics que vivien en un poblet molt petit a la vora de les muntanyes al nord del país; una nit de Sant Joan aconseguiren robar una peça de roba a les dones d’aigua.
La peça de roba robada es convertí en una peça d’or, amb el qual van viure molt bé durant tot l’any; però no en tingueren prou i l’any següent tornaren al gorg.
Aquest cop s’amagaren a un lloc diferent, però les dones d’aigua que ja els esperaven, els descobriren. Els van agafar dels cabells, els van rebolcar pel fang i els van apallissar. Els nois van aconseguir fugir cames ajudeu-me i diu la llegenda que encara no han parat.

3. Per què eren perilloses?
Perquè quan les miraves als ulls te tornaves de pedra.

                                  4. Què passa amb les pedres que estan vora llacs?
                         Son temptacions de qui no va poder resistir-se a l'encanteri d'una sinuosa dona d'aigua de fum.

jueves, 21 de enero de 2016

comprension lectora

La aventura de la cueva de las serpientes
 En mi segundo viaje a África Occidental conocí a bordo del barco a un hombre que se dirigía hacia aquellas tierras para trabajar en una plantación de plátanos. Me confesó que solo tenía miedo a las serpientes. Yo le dije que generalmente las serpientes estaban muy preocupadas por quitarse de en medio, y que era improbable que viera muchas. Esta información pareció animarle, y prometió que me avisaría si conseguía ver algún ejemplar mientras yo estuviera por el norte del país. Le di las gracias y olvidé todo al respecto.

La noche anterior a mi regreso, mi joven amigo se presentó en su coche, muy excitado. Me contó que había descubierto un foso lleno de serpientes en la plantación de plátanos donde trabajaba, y me dijo que todas eran mías, ¡con tal de que fuera y las sacara! Yo acepté, sin preguntarle cómo era aquel foso, y partimos en su coche hacia la plantación. Para mi consternación, descubrí que el foso parecía una sepultura grande, de cuatro metros de largo, uno de ancho y unos tres de hondo, aproximadamente. Mi amigo había decidido que la única forma en que podía bajar era descolgándome con una cuerda. Le expliqué apresuradamente que para cazar serpientes en un foso como aquel necesitaba una linterna. Mi amigo entonces ató una gran lámpara de parafina al extremo de una larga cuerda. Cuando llegamos al borde del foso y descolgamos la lámpara, vi que el interior estaba lleno de pequeñas víboras del Gabón, una de las serpientes más mortíferas de África Occidental, y todas ellas parecían muy irritadas y trastornadas, y alzaban sus cabezas en forma de pala y nos silbaban. Como no había pensado que tendría que meterme en el foso con las serpientes, llevaba puestas unas ropas inadecuadas. Unos pantalones finos y un par de zapatillas de goma no ofrecen protección contra los colmillos de dos centímetros y medio de longitud de una víbora del Gabón. Expliqué esto a mi amigo y él me cedió con toda amabilidad sus pantalones y sus zapatos, que eran bastante gruesos y fuertes. Así pues, en vista de que no podía encontrar más excusas, me até la cuerda a la cintura y empecé a descender al foso. Poco antes de llegar al fondo, la lámpara se apagó y uno de los zapatos que me había prestado mi amigo, y que me estaban demasiado grandes, se me cayó. Así que allí estaba yo, en el fondo de un foso de tres metros de profundidad, sin luz y con un pie descalzo, rodeado de siete u ocho mortíferas y extremadamente irritadas víboras del Gabón. Nunca había estado más asustado. Tuve que esperar en la oscuridad, sin atreverme a moverme, mientras mi amigo sacaba la lámpara, la llenaba, la volvía a encender y la bajaba de nuevo al foso. Solo entonces pude recuperar mi zapato. Con luz abundante y ambos zapatos puestos me sentí mucho más valiente, y emprendí la tarea de atrapar las víboras. En realidad era bastante sencillo. Con un bastón ahorquillado en la mano me aproximaba a cada reptil, lo sujetaba con la horquilla y luego lo cogía por el dorso del cuello y lo metía en mi saco de serpientes. Había que tener cuidado de que, mientras estaba cogiendo una serpiente, alguna otra no se acercara serpenteando por detrás. Sin embargo, todo transcurrió sin incidentes, y media hora después había cogido ocho de las pequeñas víboras del Gabón. Pensé que ya era suficiente como para seguir adelante, así que mi amigo me sacó del foso. Después de aquella noche llegué a la conclusión de que capturar animales solo es peligroso si corres riesgos tontos.

GERALD DURRELL El nuevo Noé (Adaptación)

COMPRENSIÓN LECTORA

 1. Contesta. • ¿Qué utensilios necesitaba el protagonista para capturar las serpientes? Un saco,un foco y una cuerda.

• ¿Qué ropa era más adecuada para bajar al foso con las serpientes? Ropa gruesa.
• ¿Cuándo sintió el protagonista más miedo? Cuando se apagó el foco y se le cayó el zapato.
• ¿Dónde estaban las serpientes? En el fondo del foso.
• ¿Cómo descubrió el protagonista ese lugar? Porque su amigo vino con el coche y le pidió ayuda para ir a capturar las serpientes en el foso.
2. Dale un nombre al protagonista del relato y otro a su amigo. Toni y Zoel.
Escribe a continuación, en forma dialogada, la conversación que ambos tuvieron en el barco. TONI: Me pelee con mi mujer y me fui a dar una vuelta con el coche,y encontré un foso.
ZOEL: ¿Y que pasó?
TONI: Nada,no pasó nada,pero vine a buscarte a ti para que investigásemos,porque me pareció ver serpientes y quiero coger unas siete u ocho.
ZOEL: Vamos pues.
3. Gerald Durrell fue un famoso naturalista y escritor británico que fundó un zoo en el que se conservan especies en vías de extinción. Contesta. ¿Te parece acertado que se denomine a sí mismo «el nuevo Noé»?
¿Por qué? Porqué cada uno pone el nombre de lectura que mas le gusta.
4. Ordena de menos a más profundo. Escribe una oración con cada una de estas palabras. En aquella zona, las aguas tenían una profundidad abismal. PALABRAS DERIVADAS 
5. El sufijo -ífero significa «que produce» o «que contiene». Así, mortífero significa «que produce la muerte» y plumífero, «que contiene plumas». Forma palabras. • muerte mortífero • metalífero • plumífero • petrolífero • soporífero • frutifero • sueñifero • aguifero • carbonífero • coralifero

lunes, 18 de enero de 2016

la tilde

Los ejercicios que encontrarás a continuación son de un nivel básico. Cualquiera que tenga un mínimo conocimiento de las reglas de acentuación debería estar en condiciones de resolverlos (y si no lo estás, deberías preocuparte). 
a) Indica cuál es la sílaba tónica de las siguientes palabras y si son agudas, llanas, esdrújulas o sobresdrújulas:
Tomate, tómate, tómatelo, anticonstitucional, camino, caracteres, consola
b) Coloca la tilde en las palabras que la necesiten:
Chimpancé, máster, jóvenes, camión, primer, esdrújula, exámenes, referéndum, tenis, duodécimo, sofá, roja, ardor, alhelí, canon, cañón, mendigo, parasol, cómic, déficit, Jerico, virus, Martines, Chaves
c) ¿Es correcta la tilde de las siguientes palabras? ¿Por qué?
Exámen, camiónes, jóven
Si porque las planas,las esdrújulas y las agudas siempre se accentuan según su terminación.
d) Coloca la tilde en las palabras que la necesiten en las siguientes oraciones:
Juan contemplo aquella trágica lucha
¡Hombre de poca fe!
En una góndola del mar Adriático, un gallo lúgubre se apareció
Tu primo Hector es un inútil
Mariano compro un árbol en Ávila
a) ¿Es correcta la acentuación ortográfica de estas palabras? Explica por qué y señala la división silábica.
1. Rociíto, 2. Lingüísta, 3. Lingüística, 4. Léelo tú. 5. Chiita. 6. Chií
 No,se debe escribir Rociito. Una secuencia de dos vocales iguales siempre es un hiato ortográfico es una palabra tetrasílaba y llana terminada en vocal.
b) ¿Es correcta la acentuación ortográfica de estas palabras? Explica por qué.
1. Truhán, 2. Él rió, 3. Bonsái, 4. Yo hui
 No,se debe escribir truhan. Se trata de un monosílabo,lo que nos queda es una secuencia de vocal cerrada y vocal abierta.
c) ¿Es correcta la acentuación de estos apellidos? Explica por qué en cada caso y marca la división silábica.
1. Sáinz, 2. Sáez, 3. Arnáiz, 4. Sáenz
No, se debe escribir Sainz,es un monosílabo, puesto que contiene un diptongo formado por una secuencia de vocal abierta y vocal cerrada. Como es sabido, los monosílabos no se acentúan.
d) Paraguay y Camagüey se escriben sin tilde, pero ¿por qué? ¿Cuántas sílabas tienen estas palabras? ¿Qué ocurre con Taipéi?
 Paraguay es un trisílabo: Pa-ra-guay. Es palabra aguda. La i griega final se considera consonante a efectos de acentuación. Lo mismo ocurre con Ca-ma-güey. La diéresis, como ya hemos visto, es indiferente a efectos de la aplicación de las reglas de acentuación ortográfica. Tai-péi, en cambio, es un bisílabo. Es palabra aguda terminada en vocal y por eso se acentúa.
e) Abajo tienes destacado en negrita el apellido de un escritor español. Tiene la peculiaridad de que termina en dos oes. El acento prosódico recae en la primera de las dos. Teniendo esto en cuenta, ¿es correcto dejarlo sin tilde? Justifica tu respuesta.
Benito Jerónimo Feijoo
 Sí, Feijoo en castellano se escribe sin tilde por ser una palabra llana terminada en vocal
f) ¿Por qué se acentúan ortográficamente digáis y hacéis, pero no riais y lieis? ¿Cuántas sílabas tiene riais? ¿Y reíais? Esta última palabra ¿es aguda, llana o esdrújula?
  Digáis y hacéis se tildan necesariamente por ser palabras agudas terminadas en -s. Riais y lieis, en cambio, no se pueden acentuar por ser monosílabos, ya que las secuencias -iai-, -iei- son triptongos. Reíais, por su parte, es palabra trisílaba.En estos casos es obligatoria la tilde para marcar que se rompe el diptongo o triptongo. Reíais es, por tanto, una palabra llana con todas las de la ley.
g) Coloca las tildes que sean necesarias en las siguientes oraciones:
1. ¡Que cuándo va a venir tu madre! 2. ¡Quien calcula compra en Sepu!
3. Cuántos tés diferentes y a mí solo me gusta el café
4. Sí, puede que él no dé más de sí
5. Solo sé que sé a queso.
6. Aun así, nunca está de más que sonriáis

accentuació

CONTESTA LAS SIGUIENTES PREGUNTAS:
a) ¿Cuál es la diferencia entre el acento prosódico y el acento ortográfico?
El acento prosódico es la mayor fuerza con que se pronuncia determinada sílaba de una palabra o bien de un período prosódico. 
El acento ortográfico o tilde es un signo (´) que se coloca en español sobre las vocales
b) ¿Es cierta la afirmación de que todas las palabras tienen acento, pero no todas tienen tilde?
Si
c) ¿Puede tener más de una tilde una palabra? ¿Y más de un acento prosódico?
No. No
d) Indica pares de palabras cuya pronunciación solo se diferencie por la posición del acento. ¿Se te ocurre además alguna terna?
Reuma y reúma.
Rail y raíl.
Tangana y tángana.
Travesti y travestí.
Si;término,termino,terminó.
e) En la edición de 2010 de la Ortografía de la lengua española se eliminó definitivamente la tilde de palabras como guion, hui y fie. ¿Cuál es la base de esta decisión?
 Tiene que ver con cómo se pronuncia una palabra y en que sílaba hacemos un especial hincapié.
f) ¿Qué es lo que lleva a tantas personas a tildar ti?
 Porque es un  monosílabo.
g) La tilde diacrítica se utiliza para diferenciar en la escritura  (del verbo dar) y de (preposición). ¿Por qué no se hace lo mismo con di (del verbo dar: Yo di diez euros) y di (del verbo decir: Di la verdad) o con fue (del verbo ser: El abuelo fue picador) yfue (del verbo ir: El abuelo fue a la mina)? 
Porque lo primero son verbo preposición, y lo segundo las dos son verbos.
1. Coloca tilde en las palabras que la necesiten. 
a) Solo él sabe lo que tiene en la cabeza.
b) Pues sí que te lo he advertido alguna que otra vez.
c) Yo no quiero mas que 15 o 16 galletas.
d) No sé si mi hermano va a venir esta tarde.
e) Tú vete con estos a dar una vuelta que yo me quedo en casa ensayando el do, re, mi, fa, sol, la, si.
f) Dile a Ramiríto que le de la mitad a su hermana.
g) Ese es el amigo con el que suele tomar el té por las tardes.
h) Para mi que esta aventura nos ha de costar cara, mas no he de ser yo quien quede por cobarde.
i) Aquel es para ti (el que va marcado con la letra te).

j) Tu sobrino se ha divertido mucho probando todos los tes.

viernes, 15 de enero de 2016

entrada lliure

1. Fes una entrada lliure. Ha de ser d'una pàgina completa. 
 La televisión es un sistema que permite a las personas recibir sonidos y imágenes en movimiento y eso es posible gracias a las ondas.En la actualidad se puede afirmar que en la mayoría de los hogares hay, como mínimo, un televisor. Con el paso de los años se ha convertido en un objeto fundamental y cotidiano que, normalmente, suele presidir el centro del salón y en el que toda la familia se reúne frente a él para ver diferentes programas. Se ha hablado mucho sobre la televisión y los aspectos positivos y negativos. Por ejemplo, Bernice Buresh la ha definido con estas palabras, La televisión puede darnos muchas cosas, salvo tiempo para pensar. Es por ello que en esta argumentación hablaré sobre el valor de la televisión en la sociedad actual.
En primer lugar hay que decir que la televisión puede verse como algo positivo porque, entre otras cosas, te permite estar informado en todo momento a través de los informativos. Otro aspecto a favor de la televisión es que te permite aprender sobre temas que desconocías gracias a concursos como Saber y ganar. También destaca la televisión por el hecho de ser un medio de entretenimiento como cuando tenemos la oportunidad de ver una película, nuestra serie favorita o alguna retransmisión deportiva relacionada con el fútbol o el baloncesto, por citar algún ejemplo. Pero no todo lo que rodea el mundo de la televisión es positivo. Por desgracia hay programas como los de cotilleo que aportan muy poco valor al espectador. Otro aspecto negativo es el hecho de que hay gente que se pasa muchas horas frente al televisor y eso crea adicción, o también está el inconveniente por el cual por culpa de la televisión los miembros de una familia hablan muy poco cuando están reunidas en el salón o en la cocina porque están pendientes de lo que pasa en la pantalla de su televisor. En mi caso debo deciros que suelo ver la televisión casi todos los días, pero normalmente es para ver algún informativo y estar al día de lo que pasa en el mundo y algún que otro partido o acontecimiento deportivo.
En resumen, cuando nos referimos a la televisión vemos como hay argumentos a favor y en contra. Pero creo que lo más importante al respecto de la televisión es que cada uno debe ser capaz de hacer un uso responsable de un aparato que nos guste o no forma parte de nuestras vidas. Si conseguimos que las personas se eduquen mirando la televisión, probablemente los beneficios que se obtengan serán mucho mayores que los inconvenientes.

jueves, 14 de enero de 2016

la accentuació

1. Escriu les normes d'accentuació i posa exemples en castellà.  
Les paraules agudes són aquelles que tenen la síl·laba tònica en l'última posició. HURACAN
Les paraules planes són aquelles que tenen la síl·laba tònica en la penúltima posició. FOTÓGRAFA
Les paraules esdrúixoles són aquelles que tenen la síl·laba tònica en l'antepenúltima posició. MUSICA

 2. Explica l'accent diacrític en castellà i posa exemples.
 S'anomena accent diacrític aquell que porten determinats mots que, segons les normes generals, no n'haurien de dur però que accentuem per distingir-los d'altres mots que s'escriuen igual.

textos argumentatius

    1. Cerca un text argumentat i el penges al teu blog. El divideixes en introducció, argumentació i conclusió. Acompanya'l d'una imatge adient.

Ets jove i alta, o no ho ets, i canviar això és impossible. Ser prima o no ser-ho, o millor dit, estar prima o no estar-ho és una altra cosa i, instintivament, tenim per cert que això depèn de nosaltres. Aquesta falsa creença propicia l’aparició de quantitats ingents d’ànimes caritatives que ens aporten solucions en forma de dietes màgiques.



Evidentment que hi ha dietes serioses basades en una alimentació sana i equilibrada, dirigides per bons professionals; però aquestes no fan miracles. Normalment ens sentim atrets per allò que sembla més fàcil, les promeses d’obtenir una figura esvelta sense esforç, sense passar gana i amb poc temps, són molt temptadores; i encara que en el fons sospitem que no pot ser gaire bo, ens deixem portar i ho provem, no fos cas… Potser la dieta de la carxofa, potser la de l’entrepà, potser les dissociades, potser les proteiques. Quina puc provar, ara que ve el bon temps?



El millor, en cas que realment ens convingui fer dieta, és posar-nos en mans de professionals que ens n’aconsellin una de personalitzada que no pugui perjudicar el nostre organisme. Hem de descartar totes aquelles dietes que ens han dit, sabem o coneixem perquè algú les ha fet i li han funcionat. No tothom té el mateix metabolisme ni les mateixes necessitats i el que funciona bé en una persona pot ser perjudicial per l’altra. A més, hem de tenir en compte que una dieta pot semblar que va bé, en principi, però, si després fa l’efecte rebot guanyarem més quilos dels que haguem perdut i la propera vegada en voldrem perdre encara més… En definitiva: un peix que es mossega la cua.

        2. Escriu els arguments que defensa l'autor del text anterior. 
Que no hem de abusar amb el menjar amb grassa i ara que som joves i esteim en plena adolescència hem de cuirar-nos

els refranys

1. Tria els 5 que més t'agradin,  els penges al teu blog amb una imatge adient per a cada un i n'expliques el seu significat.


Tic-tac, tic-tac... avança el temps a gran velocitat (il. Caterina Zandonella)
  • A deshoraEsdevenir adequat
  • A l'hora del porc -sense puntualitat-
    A altes hores de la nit o de la matinada.
     
  • A l'instantun moment
  • A les telúries -molt tard-tard

lunes, 11 de enero de 2016

sant antoni

1. Ja es comencen a respirar les festes de Sant Antoni. Cerca informació sobre els motius d'aquesta festa i la seva història. Penja diferents imatges de la mateixa. 
Es celebren amb motiu de la festivitat de sant Antoni Abat protector dels animals, que consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals a més d'altres actes, també consisteix a donar tres voltes amb els cavalls i carros per l'interior de la població. Antigament es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.  
 

2. Saps què és una glosa? Eplica-ho. En pots penjar sis al teu blog i al costat de cada una en penges el significat. 
 

l'amistat

Descriu el teu o la teva millor amiga, física i psíquicament (caràcter). Què és el que més t'agrada? Per què? Quin espai ocupa a la teva vida? 
La meva millor amiga es de Brasil, ella,per jo, es molt guapa i es alta. Té els cabells curts i arrissats,es mig castanya,es prima i morena de pell,te els ulls marrons i el seu nas es un poquet gros. El seu caràcter es molt similar al meu, es divertida i simpàtica però quan s'enfada se nota i expressa la seva eufòria fort. El que mes m'agrada de ella es que s'ha gonyat la meva confiança i ells m'ha donat la seva,perquè ens contam els nostres problemes i amb una mirada ens entenem perfectament. Ocupa un espai molt gran sense ella ara jo no sabria que fer.

el sector primari tema 5

Cerca informació sobre el sector primari a la UE, a Espanya i a les Illes Balears. En fas un resum i contesta les preguntes següents:
Augment de la superfície del regadiu i disminució del secà,expansió de la superfície de boscos (baix ús de les pastures),pèrdua de sòl agrícola (creixement urbà, infraestructures i serveis),major importància de la ramaderia en la producció final agrària i pèrdua d’importància dels sectors pesquer i forestal,forta vinculació de les activitat agroramaderes amb la indústria alimentària i la pèrdua i envelliment de la població activa del sector.

1. Quins conreus predominen a la UE? On?
Està centrada principalment en el turisme i la construcció.A les Illes Balears
2. Explica per què els països de la UE varen passar de ser deficitaris d'aliments a generar excedents.

  Els objectes considerats aliments poden tenir un origen vegetal o animal o altres com els fongs.Moltes de les actuals utilitzen l'agricultura,la ramaderia i la pesca.
La majoria de cultures tenen una cuina característica; es tracta del conjunt de tradicions, preferències i pràctiques culinàries.
Moltes cultures estableixen costums alimentaris (dieta). La seguretat alimentària també és una qüestió important, ja que les malalties provocades per aliments causen moltes morts.

POSTNADAL


     1. Explica la cosa més especial que t'hagi ocorregut aquest nadal i com t'ha fet sentir. També has d'explicar el que t'hagi agradat menys i per què. 

Una persona que ja feia dos anys que no parlàvem, al segon dia de gener m'he va xerrar per whatsapp i em va alegrar to l'any.
La cosa que menys m'ha agradat es que els meus germans no hagin pogut estar aquí en aquestes festes tan especials perquè els estim molt i els anyor.

viernes, 8 de enero de 2016

socials

1. Cerca informació sobre els factors que condicionen l'aprofitament agrícola, els exposes i en fas un resum.
Poden aparèixer el clima,el relleu i el sòl.
Clima: Les condicions de temperatura,insolació i humitat d'un lloc afavoreixen que es conreïn unes plantes o unes altres.
Relleu: Les valls i les planes són zones molt aptes per a les feines agrícoles, en canvi en pendents impossibiliten el conreu.
Sòl: La composició química de la terra del conreu, la porositat i la riquesa en minerals i residus afavoreixen l'us de les plantes.
2. Cerca informació sobre l'agricultura de mercat als països desenvolupats. Elabora una llista dels aspectes positius i negatius de l'agricultura de mercat. 

 
                     POSITIUS

                        NEGATIUS

  • El seu objectiu principal és obtenir el màxim benefici possible.

  • Increment del comerç internacional

  • Es conrea un sol producte.
  • Increment del flux internacional de capital

  • Les tècniques i les eines de conreu utilitzades són modernes.

  • Augment del poder econòmic de les empreses internacionals
  • La feina al camp la realitzen les màquines

  • No reben subvencions.

  • Utilitzen transgènics.

  • No fan servir transports especialitzats.

  • Reben subvencions de l’ estat,això provoca que hi hagi una situació de desavantatge pels països.

  • No produeix beneficis suficients.
  • Fan servir transports especialitzats.

  • La feina al camp la realitzen les persones.

  • La productivitat és alta, això permet poder baixar el preu i agilitzar la producció.